لنز ۵۰ میلیمتری یکی از محبوبترین لنزهای تولیدشده برای دوربینهای DSLR هردو برند کانن و نیکون است. گرچه قیمت پایین عامل مؤثری در محبوب شدن یک لنز بهحساب میآید، اما دلیل محبوبیت لنزهایی با فاصله کانونی ۵۰ میلیمتر بیش از اینهاست، تاجایی که برخی لنزهای محبوب و باکیفیت تولیدشده با این فاصله کانونی، از گرانترین لنزهای بازار نیز هستند!
لنز ۵۰ میلیمتری با f/1.8 هر دو برند نیکون و کانن از ارزانترین لنزهای پرایم هستنددر اینجا قصد داریم به چند مورد از ویژگیهای لنزهایی با فاصله کانونی ۵۰ میلیمتر اشاره کنیم، تا اگر در خرید این لنز مردد هستید تصمیم قطعی خود را با اطمینان بگیرید:
پرسپکتیو
به لنز ۵۰ میلیمتری “لنز نرمال” هم گفته میشود. زیرا این لنز دارای فاصله کانونی است که بین واید و تله قرار دارد و مهمترین تفاوتی که فاصله کانونی در تصاویر ثبتشده ایجاد میکند، میزان فشردگی متفاوت در پرسپکتیو تصویر است.
تاثیر فاصله کانونی بر پرسپکتیو
در لنزهای واید شاهد پرسپکتیوی عمیقتر از میزان واقعی و آنچه با چشم خود میبینیم هستیم و با لنزهای تله، پرسپکتیوی فشردهتر از میزان معمول را خواهیم داشت.
تاثیر فاصله کانونی تله و واید روی غیر واقعی دیده شدن ابعاد
اما با لنز ۵۰ پرسپکتیو و فاصله سوژهها از یکدیگر، نزدیک به آنچه خواهد بود که با چشمان خود میبینیم. بهمین دلیل ابعاد نیز به واقعیت نزدیکتر هستند. این عامل موجب میشود چنین لنزی برای عکاسی از چهره از فاصله کم مناسب باشد.
پرتره ثبت شده با Nikon AF-S 50mm f/1.8 G
امکان همه نوع عکاسی
بهطورکلی لنزهای واید برای ثبت تصاویر منظره و لنزهای تله برای ثبت نماهای بسته و چهره مناسبتر هستند. اما فاصله کانونی نرمال به دلیل قرارگیری بین فواصل کانونی واید و تله قابلیت استفاده از لنز ۵۰ برای هر نوع عکاسی را فراهم میسازد.
این عکس با لنز Canon EF 50mm f/1.8 به ثبت رسیده که نشان دهندهی کابرد بالای لنز نرمال است
لنز ۵۰ میلیمتری هم برای ثبت پرتره و عکاسی خیابانی کاربرد دارد و هم عکاسی منظره و این دلیل اصلی نصب دائمی لنز ۵۰ میلیمتری روی دوربین عکاسانی است که پیش از آن از لنزهای کیت ۵۵-۱۸ دوربین خود استفاده میکردند.
استفاده از لنز Nikon AF-S 50mm f/1.8 برای عکاسی خیابانی
شما برای پرکردن جای خالی زوم موجود روی لنزهای کیت ۵۵-۱۸ فقط کافی است که کمی به سوژه نزدیک یا از آن دور شوید. پس دلیل چندانی برای به همراه داشتن یک لنز ۵۵-۱۸ در کنار یک لنز ۵۰ میلیمتری نخواهید داشت!
بوکه
بوکه یا جلوههایی که در پسزمینه کمنور تصویر ایجاد میشوند یکی از زیباترین و محبوبترین جلوههای عکاسی هستند. این جلوهها رابطه مستقیمی با بازشدگی دیافراگم لنز شما دارند. هرچقدر دیافراگم لنز شما بازتر باشد، منابع نوری موجود در پسزمینه زیباتر دیده میشوند.
از طرف دیگر هر استاپ بازشدگی دیافراگم بیش از آنچه که تصور میکنید موجب نوردهی بیشتر برای ثبت عکس خواهد شد. برای مثال f/1.4 هشت برابر نور بیشتری نسبت به f/4 به سمت سنسور هدایت خواهد کرد.
این در حالی است که بازترین مقدار دیافراگم لنزهای کیت اکثر دوربینها f/3.5 است.
دیافراگم بازتر به شما امکان عکاسی با نور کمتر و ایزوی پایین تر را نیز خواهد داد که این به معنای امکان ثبت عکسهایی با کیفیت بالاتر و نویز کمتر است.
قیمت مناسب
لنز ۵۰ میلیمتری یک لنز ثابت یا “پرایم” است. لنزهای پرایم به دلیل اینکه امکان زوم ندارند و قرار نیست چندین فاصله کانونی را در اختیار کاربر قرار دهند، تعداد عدسیها کمتری در ساخت آنها بکار رفته است. به همین دلیل به نسبت قیمت، معمولا دارای کیفیت بهتری هستند.
پیچیدگی بیشتر یک لنز ۵۵-۱۸ میلیمتری نسبت به یک لنز ۵۰ میلیمتری
از طرف دیگر برای ساخت یک لنز نرمال قرار نیست با ترفندهای اپتیکی به زاویهای بیشازحد باز یا بسته برسیم، که این مسئله نیز موجب پیچیدگی کمتر آنها و قیمت مناسب آنها میشود. البته سریهای خاصی از لنزهای نرمال با عدسیهای بسیار با کیفیت و دیافراگم بازتر دارای قیمتهای بالایی هستند.
درنهایت
شاید خرید یک لنز با فاصله کانونی گستره تر مثل ۱۳۵-۱۸ یا ۱۴۰-۱۸ بجای لنز ۵۵-۱۸ و یا خرید یک لنز تله زوم مکمل برای لنز کیت ۱۳۵-۱۸ و ۱۴۰-۱۸ گزینه وسوسه کنندهای باشد اما هیچکدام از این لنزها یک تجربه کاملاً جدید در عکاسی به همراه نخواهند داشت. درحالیکه عکاسی با لنز پرایم تجربهای است که احتمالاً نظر شما در مورد خرید لنزهای بعدیتان را هم عوض خواهد کرد.
نکته مهم در مورد لنز ۵۰ میلیمتری این است که حتی مدلهای ارزنقیمت این لنز قابل نصب روی دوربینهای فولفریم است و حتی بسیاری از عکاسانی که هزینه بیشتری برای خرید بدنهی فول فریم پرداخت میکنند، از یک لنز ۵۰ میلیمتری برای شروع عکاسی با آن بهره میبرند.
پس اگر قصد خرید یک لنز جدید برای کسب تجربههای جدید در عکاسی و سرمایه گذاری مطمئن در زمینه خرید لنز را دارید، ما لنز ۵۰mm f/1.8 را به شما پیشنهاد میکنیم که برای هر دو برند نیکون و کانن قیمت مناسب و پایینی دارند!
- در انتهای این مطلب چند لنز ۵۰ میلیمتری با کیفیت و خاص بازار را بصورت مختصر به شما معرفی خواهیم کرد:
نمونه عکسهای فوق مربوط به لنزهای ۵۰ میلیمتری با f/1.8 بودند که ارزانترین نمونهی لنزهای نرمال محسوب میشوند. عکسهایی که در ادامه میبینید با لنزهایی با دیافراگم بازتر و کیفیت عدسی بالاتر و قیمت گرانتر ثبت شده اند. تمامی اسامی لنزها برای مشاهده قیمت و مشخصات دقیق، به سایت فروشگاه پیکسل لینک شده است.
- Nikon AF NIKKOR 50mm F/1.4D
Nikon AF NIKKOR 50mm F/1.4D
عکس گرفته شده با Nikon AF NIKKOR 50mm F/1.4D
-
Canon EF 50mm F/1.4 USM
عکس گرفته شده با Canon EF 50mm F/1.4 USM
-
Nikon AF-S NIKKOR 50mm F/1.4G
عکس گرفته شده با Nikon AF-S NIKKOR 50mm F/1.4G
- Carl Zeiss 50mm F/1.4 Planer T* 1.4/50 ZF – Nikon Mount (تولید شده برای هردو مانت کانن و نیکون)
عکس گرفته شده با Carl Zeiss 50mm F/1.4 Planer T* 1.4/50 ZF – Nikon Mount
Canon EF 50mm F/1.2L USM
عکس گرفته شده با Canon EF 50mm F/1.2L USM
چرا ما باید یک لنز ۵۰ میلیمتر بخریم؟
برای این سؤال ۸ دلیل مختلف وجود دارد که آنها را برای شما برمیشمریم:
۱- ارزان ترین لنز و همچنین کوچک و سبک است
اگر شما یک عکاس با دوربین نیکون یا کانن باشید ، لنز ۵۰میلیمتر، ارزان ترین لنزی است که شما میتوانید خریداری کنید و همچنین این لنز برای حمل نقل و استفاده در راه های طولانی بهترین لنز همراه است، چرا که هم وزن آن کم است و هم حجم آن.
۲- یک لنز عالی برای شرایط نوری پایین است
دلیل دوم، وجود اپرچر (گشادگی) بزرگ این لنز است ، این لنز به دلیل وجود همین مزیت، جهت عکاسی در شب و یا دگیر فضاهایی که شرایط نوری پایینی دارند ، واقعاً عکسهای باشکوهی میگیرد.
۳- لنز مناسب برای کیتهای SLR
بیشتر افرادی که قصد خرید یک دوربین یا یک لنز DSLR را دارند ، در مجلات یا سایتها ، توجه خاصی به اطلاعات خود آن دوربین دارند (مثلا سعی میکنند عمق میدان پایین را انتخاب کنند)، اما آنها هیچ گاه توجه نمیکنند که در زمان خرید ، دوربین را با چه لنزی به صورت کیت خریداری کنند… پاسخ این مشکل این است
یک لنز ۵۰ میلیمتر
۴-وضوح بالا و شارپنس زیبایی دارد
برای یک دوربین ارزان قیمت ، این کیفیت و وضوح ، بسیار مطلوب است ، حتی در صورتی که در زمان عکاسی، از استاپ های کمی پایین تر از استاندارد استفاده شود.
۵- مناسب برای ایجاد بوکه
ما همه میدانیم که این لنز بوکه های واقعاً شگفت انگیزی ایجاد میکند و عمق میدان بسیار پایینی دارد، بنابر این اگر شما مایلید که بوکه هایی واقعاً تخت یا نرم ایجاد کنید، استفاده از این لنز روش مناسبی است.
۶- لنزی مناسب برای عکاسی ماکرو
باور این مطلب کمی دشوار است اما شما میتوانید وقعاً میتوان از یک لنز معمولی ۵۰ میلیمتر، عکسهای ماکرو با کیفیت بسیار بالا گرفت .
برای این کار شما باید لنز را از دوربین خارج کنید ، لنز را معکوس (سرو ته) کنید و نزدیک بدنه دوربین قرار دهید حتی در صورتی که شما قصد عکاسی دائمی ماکرو را داشته باشید، میتوانید یک رینگ مانت معکوس کننده برای آن خریداری کنید.
اما در کل برای گرفتن عکس ماکرو تنها کافیست که لنز را به صورت سروته، در جلوی دوربین نگهدارید.
اگر لنز شما از نوعی باشد که فاقد رینگ اپرچر است، در این حالت شما باید همزمان با نگهداشتن لنز به صورت سر و ته ، بایستی برای باز کردن وکنترل اپرچر، از اهرمی که در پشت لنز به همین منظور تعبیه شده است استفاده کنید. (همانند تصویر زیر)
۷- El Bokeh Wall
یک شیوه خیلی سریع جهت برپاسازی فضایی با پس زمینه تمام بوکه برای عکاسی از محصولات وجود دارد که اصطلاحاً به آن El Bokeh Wall میگوییم.
به سادگی میتوان به وسیله کمی فویل آلومینیومی (و یا کاغذ نقره ای رنگ بسته بندی مخصوص کادویی) و مچاله کردن آن ها و قراردادنشان در بالا یا در زمینه بکگراند، یک فضای El Bokeh Wall کاربردی و عالی ساخت.
برای این کار، نیاز به یک فلاش زرد رنگ است که در لبه پایینی میز نصب شود (تصویر زیر)، این فلاش جهت روشن کردن فویل با نور زرد رنگ (بازتاب نورهای نقطه ای از فویل آلومینیومی) و همچنین یک softbox کوچک برای نور پس زمینه که در سمت راست سوژه قرار میگیرد و یک فلاش کوچک با پشت مشبک باشد تا به سمت چپ سوژه نیز نوردهی داشته باشد.
۸- بوکه های شکل دار (Bokeh Shapes)
معمولاً بوکه های شکل دار در اطراف سوژه نمایش داده میشوند، به عبارت ساده تر با قرار دادن یک کاغذ سیاه که درون آنها به اشکال مختلف بریده شده باشد ، در جلوی لنزتان، شما میتوانید بوکه ها را به اشکال طرح دار نمایش داده و عکسبرداری کنید.
به عبارت دیگر بایستی طرحهای شکل داری را که به روی کاغذ آماده کرده اید به طور مستقیم در جلوی لنز قرار دهید. شما همچنین میتوانید برای سهولت کار ، پس از برش زدن و در آوردن اشکال مختلف از داخل کاغذ ، خود کاغذ را هم، به اندازه دهانه لنز گرد ببرید و با نوار چسب به روی لنز ثابت کنید.
.
مطالب مرتبط