قانون یک سوم به عنوان یکی از قوانین ترکیب بندی عکاسی از جایگاه ویژه ای برخوردار است . به همین دلیل با بررسی این قانون و مثال های مشخص بیشتر در مورد این دستورالعمل در ترکیب بندی که اسم قانون را به خود گرفته آشنا می شویم .
پیشرفت در عکاسی با استفاده از قانون یک سوم
یکی از مهم ترین مهارت هایی که هنگام یادگیری عکاسی باید فرا گرفت، ترکیب بندی یا همان کمپوزیسیون است.مسلما هر کسی برای شروع به راهنمایی نیاز دارد. حالا سوال این است چگونه کمپوزیسیون خوبی داشته باشیم؟
یکی از ایده های پیشنهادی -قانون یک سوم- است. ترجیح این است که به عنوان یک دستورالعمل به این ترکیب بندی فکر کنید تا یک قانون. هیچ قانون انعطاف ناپذیری در عکاسی وجود ندارد، دراصل قانون ها برای شکسته شدن وضع می شوند – پس می توان با آنها هم خلاقیت ایجاد کرد و هم سرگرم بود. در عوض ، برای تازه کارها، تحقیق و بررسی راجع به برخی مفاهیم، ضروری است و یکی از این مفاهیم، قانون یک سوم است.
مبدا قانون یک سوم
قانون یک سوم در سال ۱۷۹۷ توسط نقاشی به نام جان اسمیت مطرح شد. او می گوید که در یک صحنه باید از تناسب عناصر مختلف استفاده کرد. طبق قانون یک سوم این کار را می توان با نور، سایه و فرم رنگ ها در قاب دوربین انجام داد.
قانون یک سوم در عکاسی | Rule of Thirds
دوربین را روی حالت شبکه یا همان grid قرار دهید تا در ویزور دوربین یا صفحه نمایش ال سی دی شبکه ای از خطوط عمودی و افقی نمایش داده شود. با این کار شما ۹ مستطیل مساوی دارید باخطوط عرضی و طولی که هم دیگر را قطع کرده اند . دورربین شما حتی ممکن است این قابلیت را داشته باشد که خودش در حین عکاسی این خطوط را روی نما یاب دوربین قرار دهد. اگر شک دارید نگاهی به دفترچه راهنمای دوربین خود بیاندازید.
چه دانشی در پس نسبت یک سوم است؟
در آن زمان که بشر شروع به عکاسی کرد در عکس هایش سوژه ی اصلی را درست در وسط قاب قرار می داد. این هم روشی است، اما خروجی آن چیزی جز یک عکس تکراری و عاری از هر گونه خلاقیت، نیست. اگر شما هم این کار انجام می دهید، بیایید از یک چیز ساده عکس بگیرید. سوژه اصلی را در گوشه ای از فریم روی یکی از خطوط عمودی قرار دهید، در آن لحظه است که یک تصویر بصری جذاب دارید.
چرا قانون یک سوم
مطالعات نشان داده است که چشم انسان به طور طبیعی به سمت خطوط متقاطع کشیده می شود. اگر سوژه را بیرون از مرکز قرار دهید، این تمایل انسان را در نظر گرفته اید و این کار فهم عکستان را آسان تر می کند. یک آلبوم یا مجله را بردارید و برای چند لحظه سرسری نگاهی به صفحات آن بیاندازید. کم پیش می آید که در عکس های زیبا و فوق العاده، سوژه ی اصلی در وسط کادر باشد. این در مورد عکس های متحرک نیز کاربرد دارد. یک بار هم زمانی که مشغول تماشای فیلم هستید به این توجه کنید که فیلمبردار چگونه صحنه ها را با هم ترکیب کرده است. به ندرت پیش می آید که کاراکتر تنها در وسط کادر قرار گیرد.
چه زمانی از نسبت یک سوم استفاده کنیم؟
هر زمان که دوست دارید. با دوربین از خانه بیرون بروید، خطوط شطرنجی را در ذهن داشته باشیدو بررسی کنید که چگونه از آن استفاده کنید. میتوانید سوژه ها یا ویژگی های مهم صحنه را روی یکی از این خطوط یا زاویه های ایجاد شده قرار دهید. به خاطر داشته باشید که این نه یک قانون بلکه یک وسیله برای رسیدن به هدف یاهمان ترکیب بندی های جذاب و پویا، است. می خواهید فوکس عکس را بر روی محل تلاقی خطوط قرار دهید؟ فکر خوبی است؛ این قانون کمک زیادی به شما میکند و اگر با این شیوه ی نسبتا متفاوت احساس بهتری دارید پس دست به کار شوید.
آیا عکس های من شکل خاصی باید داشته باشند؟
به هیچ وجه! نسبت تصویر ۳ به ۲ که در دوربین هایSLR استفاده می شود همان نسبت یک سوم است با ظاهری باریک و کشیده. اما نکته اینجاست که نمی توانید از این ابزار در فرمت های دیگر نیز استفاده کنید. نسبت تصویر استفاده شده در دوتا از مثال های زیر متفاوت اند، ولی از همان قانون یک سوم استفاده شده است.
در اینجا پنج عکس عالی به عنوان نمونه داریم که از قانون یک سوم استفاده کرده و چند پیشنهاد درباره ی اینکه چگونه از ایده های مشابه در عکس هایتان استفاده کنید .
نظم دهی
قانون یک سوم باعث می شود که در عکس ها حس نظم ایجاد کنید، بیننده را راهنمایی می کند تا به عناصر مهم تر در عکس توجه کند. در این عکس زیبا، ظرف بلوبری ها در یک سوم سمت چپ قرار داده شده؛ یک سوم پایینی سمت راست با میوه ها و گل های بیشتری پر شده اما عکاس با استفاده از دیافراگم باز عکاسی کرده، تا توجه ما به آن جایی که باید جلب شود.
توازن و تعادل
گاهی قانون یک سوم به عکس شما حس تعادل و توازن می دهد. در این عکس خاص، چشمها اول از همه به جنس دوربینی که در یک سوم بالایی سمت راست قرار گرفته، معطوف می شود. این قرار گرفتن در حاشیه ی قاب با عکس های زیر آن تعادل ایجاد کرده است. عکس ها در یک سوم پایین سمت چپ واقع شده و چشم های بیننده به دنبال آنها پایین می آید.
ظرفیت ها
گاهی می توانید از قانون یک سوم به همراه دیگر تکنیک های ترکیب بندی برای جلب توجه بیشتر بیننده استفاده کنید. در اینجا مسیر ایجاد شده چشم ها را به یک سوم چپ تصویر به سمت کوهنوردان می کشاند که به طرف تپه های کهربایی رنگ در یک سوم بالایی در حرکت اند.
قانون یک سوم در عکاسی از چشم انداز
با عکاسی چشم انداز, گاهی می توان خط افق را در وسط فریم قرار داد . البته زمانی که بخواهید انعکاس افق را درون آب به تصویر بکشید. با این حال، اگر بالا تر یا پایین تر از فریم قراردهید تاثیر گذاری بیشتری دارد، پس از قانون یک سوم استفاده کنید.
انسان در قاب
از قانون یک سوم به خوبی می توان در عکاسی از مردم برای خلق پرتره ای جذاب استفاده کرد. در اینجا چشم های مدل که به دوربین نزدیک است دریک سوم بالایی سمت چپ قرار داده شده . این کار این امکان را فراهم می کند که فضای خالی قسمت راست فریم به چشم بیاید. از آنجایی که در این عکس هیچ ارتباط چشمی وجود ندارد فضای منفی موجود باعث می شود که نگاه او را دنبال کنیم و تامل کنیم که سوژه به چه چیزی فکر می کند.
اکنون پایه و بیس را می دانید، چرا از قانون یک سوم برای تنوع استفاده نمی کنید؟
باید سعی کنید از یک صحنه با ترکیب بندی های مختلف عکس بگیرید. سعی کنید که اشیا را بر روی هر خط به نوبت استفاده کنید تا ببینید کدام بهتر است. اینکار هزینه ی اضافه ای برای شما ندارد حتی ممکن است راهی برای پیشرفت شما باز کند. حتی می توانید برخی از عکس های قدیمی تان را با استفاده از نرم افزارهای ویرایش و برش آنها به روش های مختلف با عکس های مورد علاقتان ترکیب کنید. ممکن است عکسی پیدا کنید که چندان رضایت بخش نیست اما با این کار به یک تصویر فوق العاده تبدیل خواهد شد.
مطالب مرتبط